Wakacje z dietetykiem: O kolacji słów kilka
Na ile godzin przed pójściem spać możemy zjeść ostatni posiłek i dlaczego? Co najlepiej wtedy skonsumować, a czego unikać? Odpowiada Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.
– Ostatni posiłek w ciągu dnia należy spożyć na 2,5 - 3 godziny przed snem. O rytualnej godzinie 18:00 warto zapomnieć, ponieważ to nie konkretna godzina kolacji jest ważna, tylko to, o której chodzimy spać. Wieczorem nasz metabolizm zwalnia, a organizm przygotowuje się do snu. Dlatego też, aby go nie obciążać i jednocześnie zaspokoić głód, na kolację należy zjeść lekkostrawny, niewielki, jednakże pełnowartościowy posiłek – wyjaśnia Alicja Czakon z poradni Dietikon i dodaje, że przed snem powinniśmy jeść produkty, które przede wszystkim zmniejszają uczucie głodu i są bogate w białko, czyli jaja, serki wiejskie, twarogi, jogurty naturalne, kefiry, ryby, chude mięso czy wędliny. – Na strawienie tych pokarmów organizm będzie potrzebował więcej energii, co ponownie usprawni nasz metabolizm. Do produktów wysokobiałkowych należy dodać surówki z odrobiną oliwy, koktajle warzywne oraz surowe lub gotowane na parze warzywa. Wieczorne jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na prawidłową jakość snu, dlatego koniecznie należy wyeliminować z kolacyjnego jadłospisu cukry proste - słodycze, biały ryż i jasne pieczywo, makaron, bogate we fruktozę owoce. Od czasu do czasu, w celu urozmaicania posiłku, możemy sięgnąć po chleb razowy, brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron. Dobrze zbilansowana kolacja to zdrowie oraz dobre samopoczucie następnego dnia – podsumowuje dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.